Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.08.2012 21:24 - Имало едно време...един Велик Мъж I ВА ЧАСТ
Автор: unknown1 Категория: История   
Прочетен: 2059 Коментари: 3 Гласове:
6

Последна промяна: 23.08.2012 22:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             

                   И така,имало едно време един велик цар.Всъщност какво трябва да е мерилото за "велик"?Това би трябвало да е цар,чиято памет не само народът му помни и почита столетия,а и ако враговете му говорят с възхищение и уважение за него.
image
   Той бил могъщ владетел и вой
н.Бил султан на могъща източна империя.Земите му били неизбродни,той наложил властта си от Нил до Ефрат и от Северна Mесопотамия до Йемен.Армията му побеждавала достойни врагове в не една битка,в хазната му се съхранявали несметни богатства,а народът му го обичал...
image
        Но когато на 56 годишна възраст,на 04 март 1193 година Бог го повикал при себе си,в хазната нямало пари за погребението му!Той бил раздал всичко от безценната си хазна на бедните и го погребали в скромен дървен ковчег.До този ковчег има втори,мраморен,подарен от Вилхем II,но тялото му не е помествано столетия от дървения,който до ден днешен стои в мавзолей в Омаядската джамия в Дамаск и пред нея се тълпят хиляди хора за да му се поклонят.
        Това е легендарният Юсуф Салах ад-Дин ибн Аюб,известен като Саладин,станал султан на сарацините в Сирия и Египет през 12ти век.В историята е запомнен като завоевател на Арабия,а по-късно като обединител на разпокъсаните турски и арабски емирства в съпротивата срещу експанзията на кръстоносците.
  Биографията му на кратко:
Роден е през 1137-1138 г на територията на днешен Ирак в Тикрит.Изпратен е в Дамаск,където изучава Суни теология.
На 32 годишна възраст през 1169г е назначен за Везир на Египет.
На 37 години става Султан на Египет.


На 2ри октомври 1187 Саладин отнема Йерусалим от кръстоносците.

                       Владетел истински привлечен от религиозния живот,следящ безкомпромисно за спазването на мюсюлманския закон,но без да стига до крайности спрямо налагането му сред друговерците християни и евреи.

            На запад съществува легенда за този митичен султан,който като истински пазител на религиозната си вяра бил еднакво великодушен,справедлив и щедър към поданиците си и към враговете си.До нас е достигнало предание,че повреме на една битка с Саладин Ричард Лъвското сърце бил повален от тежка болест и Саладин изпратил личните си лечители да го излекуват.



image

Уикипедия за тези,които искат да прочетат повече:








Гласувай:
6



1. germantiger - ...
24.08.2012 08:36
Един велик КЮРД!

Симпатиите ми, обаче са към този макар и в художествено измисления филм:

http://www.vbox7.com/play:4ccda2b016

Орландо Блуум и Ева Грийн... ох еФа ГРИЙН о Иив ;)>>>

Музика от германец и хубавата Ева след 1.17 !
Ева "тук" не е захаросано красиво, а красиво равна в суровостта на мъжа претворен от Орландо,който също не е типичната за него зализаност.

В клипа и Саладин - кюрда.
цитирай
2. unknown1 - Един велик КЮРД! Симпатиите ...
24.08.2012 20:59
germantiger написа:
Един велик КЮРД!

Симпатиите ми, обаче са към този макар и в художествено измисления филм:

http://www.vbox7.com/play:4ccda2b016

Орландо Блуум и Ева Грийн... ох еФа ГРИЙН о Иив ;)>>>

Музика от германец и хубавата Ева след 1.17 !
Ева "тук" не е захаросано красиво, а красиво равна в суровостта на мъжа претворен от Орландо,който също не е типичната за него зализаност.

В клипа и Саладин - кюрда.

Тигре,знаех,че си оценил по достойнство КЮРДА.Аз също не мога да отрека добродетелите му,достигнали до нас през вековете.Истински достоен мъж.А историята на Скот ме накара до някъде да преосмисля отношението си към мюсюлманите,особено в последния момент от филма,когато Саладин вдигна падналия кръст и го изправи до полумесеца.Вероятно хиперболата и идеализирането са изиграли своята роля,но аз не останах студена на тази сцена.И друго,идеализацията е идеализация,но факт е,че е пуснал всички оцелели да си тръгнат невредими,с това,което могат да вземат със себе си.
харесвам мъжете на честта(всъщност кой ли не ги харесва) и за това публикувах постинг за него.Не бях чувала и за това друг владетел да раздаде съкровищницата си на народа...........Тук нямам коментар:)
Оценявам,че ми гостува точно на този текст:)
Поздрави:)

цитирай
3. germantiger - ...
24.08.2012 22:59
Саладин е класика в жанра, както казвахме преди десетилетия ;)
Имам няколко книги за него, за жалост не съм чел нито една цялостно, защото е вънот преките ми интереси, макар отново да е военна история.
Велик човек, впечатлявал много европейци, писали за него и стихове и балади и история! Заслужил го е!

За съжаление днешните дебели-арабели (без извинение за обобщението, което е неразумно) са различни от този кюрд по род. Ние също сме различни от Ришар Кер де Леон или Ричи Лъвското сърце известен хомосексуалист и наистина пич в онези времена.

Клипа бива, не е върха но "става".

ЩЕ ПОЛЗВАМ СЛУЧАЯ ДА "РЕКЛАМИРАМ" ЦЯЛАТА МИ КОЛЕКЦИЯ ЕПИК - ВСЪЩНОСТ ТОВА Е "МОЯТА" МУЗИКА

http://www.vbox7.com/collection:1528573?&page=2
виж и двете страници

http://www.vbox7.com/play:6f71432f01
Ace Combat 5 - The Unsung War
За мен най-силното, макар да трябва да се слуша с търпение, на латински (език, който съм учил, но загубих почти като знание), Кулминация след 3.41... ВЪРХА Е
Почва лабаво, но после е покрива на света, поне за мен и "мамка му" КОМПОЗИРАЛ ГО Е ЯПОНЕЦ - БЕЗОБРАЗИЕ И БЯЛ ПРОПУСК ;)

Дамския или женския хор, който ще чуеш ме просълзява, особено като набере след 3.41 и кулминацията после след "събирането".
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: unknown1
Категория: История
Прочетен: 228881
Постинги: 103
Коментари: 428
Гласове: 588
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930